I dagens moderne samfunn hvor nesten alt er bare et klikk unna vil vi ha alle produkter lett tilgjengelige, billige og med god kvalitet. Med andre ord, selv om din bedrift har varer som er billige og er av god kvalitet så hjelper det lite hvis du ikke klarer å levere dem innenfor den tidsrammen som er lovet. Kundene vil ha varene levert aller helst i går. Forsinkede leveranser fører til misfornøyde kunder, og som igjen fører til en negativ innvirkning på økonomien. Derfor er det ekstremt viktig at vareflyt fra produsentens varehus og til sluttbruker er håndtert profesjonelt og er skreddersydd for behovet til hver enkelt bedrift. Dette gjelder alle bedrifter generelt men er spesielt viktig for de som har spesialisert seg på netthandel, som faktisk er i flertall når de gjelder alle nye ’start ups’. Man kan derfor nesten fastslå at logistikk er enhver bedrifts viktigste «produkt».

 

Det kan være litt av en jungel å velge en riktig logistikkpartner når det finnes utallige firmaer som tilbyr nesten de samme tjenestene. Hvordan bør du da gå frem for å velge en riktig partner som passer nettopp din bedrift? Det essensielle er hvilke behov dine kunder har, som for eksempel hvor raskt de vil ha levert varene sine, eller om det passer best med en pakketransportør eller kurer for leveringene. For å gjøre valget litt enklere så har vi i eXpedinor samlet sammen følgende tips:

 

Det du bør tenke over først og fremst er lokasjon og hvor du ønsker å levere varene eller produktene slik at alle dine behov dekkes. Vanligvis kan det være greit å velge en både lokal og nasjonal tjenesteleverandør. Et booking -og sporingssystem på internett som holder oversikt over ordre og hvilke type tjenester din bedrift tilbyr er utrolig smart da alt handler om lett tilgjengelighet. I tillegg vil en online oversikt på din lagerstatus og varer i transitt gjøre det mye mer effektiv for deg å distribuere varene.

 

Et annet tips er å undersøke om det er noen skjulte etterkostnader. Vær informert om prisene er stabile og om de endrer seg over en viss periode, eller om det er noen grenser på minimusbruk. Det er alltid lurt å avtale prisen på aktuelle tjenester på forhånd. Samtidig bør ikke prisen være den eneste faktor som avgjør når du velger en samarbeidspartner for dine logistikktjenester. Det hjelper ikke å ha en gunstig økonomisk avtale hvis ikke varene kommer trygt frem og til avtalt tid.

 

Hvordan takler din logistikkpartner hektiske perioder? Det er selvfølgelig i høysesonger når det er mange leveranser da det er størst mulighet for at feil og forsinkelser oppstår. Det kan være alt fra menneskelige feil, til trafikkstopp, til feil på kjøretøy som kan forårsake forsinkelsene. Det er da viktig at logistikk firmaet har en bra kundeservice, og at kommunikasjonen er optimal mellom alle involverte parter slik at alt kan håndteres og løses raskest mulig. Det er ofte i slike situasjoner man virkelig finner ut om man har valgt rette samarbeidspartner eller ikke.

 

Det er ikke anbefalt å velge en logistikkpartner som tilbyr tjenester som egentlig gjøres av en annen leverandør, en underleverandør. Ulempen med et slikt valg er at hvis det oppstår problemer med leveranser kan kommunikasjon mellom deg og din partner være dårlig fordi din logistikkpartner sitter bare med begrenset informasjon fra sin underleverandør. Da kan det lett bli frustrerende hvis du må ta tak i et problem. Det beste er hvis din logistikkpartner kontrollerer alt selv fra mottak til levering og kan til enhver tid fortelle deg hvor varene befinner seg.

 

Er din logistikkpartner trygg på sine egne tjenester? Tilbyr din logistikkpartner ‘pengene tilbake-garanti’ i tilfeller hvor tjenesten svekker? Passer din logistikkpartner inn sammen med dine behov på internasjonal skala? Har din bedrift og logistikkpartner samme verdier? Svarene på disse spørsmålene kan gi deg en god pekepinn på hva nettopp du trenger.

Vi prates da eller?